в

Нікобарський голуб – найкрасивіший вид голубів

Голуб Caloenas nicobarica
credit: Michael Deneau

Ймовірно, ви ніколи раніше не чули про Нікобарського голуба (Caloenas nicobarica), який також відомий, як Гривастий голуб. Але, тим не менше, представники цього виду вважаються найкрасивішими голубами серед усіх відомих видів з сімейства голубиних. До того ж, це найближчий живий родич вже вимерлих нелітаючих птахів Додо. Відмінною особливістю Нікобарських голубів є їх неймовірно гарне райдужне пір’я, а також довга грива з пір’я яскравих кольорів. Причиною такого барвистого забарвлення у цих дивовижних птахів стало їх місце проживання – прибережні райони Нікобарських островів, де вид розвивався протягом тисячоліть ізольовано, і де практично відсутні природні хижаки.

У Гривастого голуба дуже яскраво забарвлене пір’я

Саме тому птахам не довелося в процесі еволюції розвивати собі непомітний камуфляж природних кольорів, щоб успішно ховатися від хижаків. Згідно з даними Міжнародного союзу охорони природи (МСОП), Нікобарський голуб знаходиться під загрозою зникнення, оскільки користується великим попитом серед торговців екзотичними птахами і тваринами. Птахи мають червонуваті ноги, білий хвіст і покриті синім, мідним і зеленим пір’ям. Самка гривастого голуба трохи менша за самця і у неї є біла райдужна оболонка очей, на відміну від коричневої райдужної оболонки ока дорослого самця. Крім цього, не досягший статевої зрілості самець відрізняється своїм темним хвостом і відсутністю переливів. Нікобарського голуба також називають Яструбиним голубом та Білохвостим голубом. Довжина дорослого самця становить 40-41 сантиметрів, а вага – близько 613 грам.

Нікобарський голуб
credit: Sue Demetriou

Ареал проживання Нікобарських голубів

Голуб Caloenas nicobarica найбільше поширений на Андаманських і Нікобарських островах, але зустрічається також в Індії, М’янмі, на дрібних островах на південний захід від Таїланду, на ізольованих островах навколо Малайзії, островах у південній Камбоджі та В’єтнаму, островах навколо Суматри, Уоллеса і Папуа, в Індонезії, Тимор-Лешті, на Філіппінських островах, островах в Папуа-Новій Гвінеї і на всій території Соломонових островів. І хоча ареал проживання досить великий, кількість Нікобарських голубів станом на 1985 рік становила всього 1000 птахів.

Нікобарський голуб - найкрасивіший голуб
credit: Jaochainoi

Голуб Caloenas nicobarica
credit: John Williams
Найкрасивіший голуб у світі
credit: Jim4496
Нікобарський голуб - найкрасивіший голуб
credit: Sue Demetriou
Голуб Caloenas nicobarica
credit: Kathy Kornak
Caloenas nicobarica
credit: Silvain de Munck

Гривастий голуб
credit: Laurie Hernandez

Що Ви про це думаєте?

100 Подобається
Upvote Downvote

Напишіть відгук